Discussion about this post

User's avatar
Profiterol909's avatar

Și eu am citit "Burghezia română" acum mulți ani, la recomandarea unui profesor de la Litere.

Există câteva motive pentru care Zeletin nu este popular (mai ales la Istorie). În primul rând el a murit chiar la începutul perioadei interbelice, motiv pentru care nu este văzut întrutotul ca fiind un membru de seamă al acelei perioade.

În al doilea rând, teoria "formelor fără fond" este și astăzi un mit oficial, ce se predă de voie sau de nevoie în școli (sau cel puțin așa era când am terminat eu acum 10 ani). Cum facultățile de istorie nu au o influență reală asupra materiei din preuniversitar (vezi cum se tot încearcă eliminarea istoriei din programă) se explică de ce încă se perpetuează teoria respectivă.

În al treilea rând, istoricii români moderni au adus viziuni noi și proaspete asupra situației din sec. XIX. Cumva aceste perspective noi neagă ambele teorii. Probabil cea mai reprezentativă lucrare în acest sens este "România și Europa" de Bogdan Murgescu (a apărut editia a doua la Polirom acum câțiva ani). Acesta vine și arată faptul că burghezii români nu au avut o influență atât de mare pe cât o face Zeletin să pară, iar statul român a fost viciat mai ales de anumite politici proaste și corupție. Un exemplu ar fi felul cum statul a gestionat resursele petroliere (vindeau mult la preț scăzut și invers).

Din punctul meu de vedere, ambele viziuni au hibe și îmi lasă impresia că cele două ajung la aproximativ aceeași concluzie dar pe căi diferite: societatea românească a fost într-un fel sau altul viciată de "burgheji" (a se citi persoane înstărite și instruite, aici intrând și superbogații vremii). Zeletin nu vine cu date, iar Murgescu abuzează statisticile. Personal însă, nu cred că Zeletin și-a propus ca "Burghezia română" să fie un soi de lucrare științifică "de bază" pentru viitorii cercetători, ci un soi de lucrare critică asupra societății românești din acel moment. Gândește-te că această carte apare la 3 ani de la finalul Primului Război Mondial (a apărut recent la Humanitas și jurnalul său de război), când lumea începuse deja să-și pună întrebări despre statul (practic refondat) și societate. Câțiva ani mai târziu apare dementul de Cioran care spune că românii nu au făcut nimic important în toată istoria lor, asta în condițiile în care din 1821 până în 1918 am trecut de la statutul de colonii otomane la cea de putere regională care stabilește (fără intervenția Marilor Puteri) pacea în regiune (vezi al doilea Război Balcanic).

Poate că românii de atunci au făcut totul pe burtă însă comparativ cu situația de acum cei de atunci par niște genii.

Din păcate nu mai țin minte detaliile din cărți și s-ar putea să fiu imprecis în detalii.

Aștept cu nerăbdare următoarea recenzie.

Expand full comment
Mihai-Dan Toma's avatar

Bun si frumos articol! Super. Zeletin chair a facut o analiza foarte buna, dar unde este marea majoritate - de 85-90 % populatie de la tara si care e rolul si fibra ei in "viata" tarii. Rascoala de la 1907 a fost facuta de foame si nu din ratiuni conceptuale, fie ele"burgheze" sau "mosieresti"Ca intotdeauna, istoric vorbind(!), adevarul e undeva pe la mijloc. Probleme noastre reale tin de lipsa(sau confuzia) valorilor la nivel macrosocial.Taranimea romana era inca intr-o stare de innapoiere si incultura maximala.Toata agitatia si fermentatia sociala avea loc la orase si la nivel superficial. Daca intrebai taranii lui Preda de Junimea cred ca nu aveau habar!Deci vorbim despre un "popor" real sau doar despre cei caetva procente care stiau sa scrie si citeasca.https://mihaidan.substack.com/p/catastrofa-morala-a-romaniei-intre?r=5a5l93

Expand full comment
4 more comments...

No posts